A kávé meséje!

Szerelmes lettem a kávé minden cseppjébe... Flörtként indult, de elragadott. Bár igyekeztem, ellenállni neki maga a lehetetlen. Ha már kapcsolatban vagyunk, gondoltam megismerem, ezért kezdtem kutatni minden sejtjét, rezdülését, mindent, hogy megtudjam ki ő nekem!

Friss topikok

Cserkó Péter, iszunk vagy kóstolunk?

2014.05.28. 11:51 aaniko

 

 

Cserkó Péter olyan kiszámíthatóan haladt előre az évek során a magyar cup tasting bajnokságokon, hogy idén teljesült az álom és első lett. Ennek köszönhetően világbajnokságon járt, ami előtt megígérte, hogy a Coffeetour lesz az első, akinek interjút ad. Érezzétek magatokat megtisztelve :D

 

-       Mikor kezdtél először kávékat kóstolgatni?

-       Koncz Márknál tanultam baristának. Ő a Four Seasons-ben dolgozott. Más célom nem volt vele, csak annyi, hogy egy plusz papírnak egyszer még jó lesz. A meglepetés akkor ért, amikor óráról órára ragadott magával ez a világ. Egy közösséget véltem felfedezni mögötte, amit akkor egy valódi színfontnak éltem meg és egy izgalmas kitekintést láttam a kávé világában, a borok mellett.

 

-       2012-ben indultál először országos bajnokságon. Hogy jutott ilyen eszedbe?

-       Rengeteg bort kóstolunk és jegyzetelünk. Évente akár ezer feletti mennyiséget. A munkámból kifolyólag ez napi rutin. Őszintén szólva arra voltam kíváncsi, hogy erre a fajta ízérzékelésre lehet e hagyatkozni egy másik területen, ahol szintén az ízek vannak a fókuszban. Arra kerestem a választ magamban, hogy egyiket tényleg lehet-e a gyakorlatban is a másikra építeni.

GOPR8631.JPG 

-       Első nekifutásra rögtön 3. helyezettként végeztél és következő évben újra neveztél. Akkor ha jól emlékszem 2.-ként zártad a bajnokságot.

-       Igen. Így volt, nüansznyival maradtam le és már maga a lemaradás tudata is őrülten zavart. Bár ésszel felfogtam és egyértelmű volt, hogy az első helyezett sokkal jobb és szakmailag hatalmas szakadék tátong közöttünk mégis  gyötörtem magam, amiért nem tudtam megnyerni. Annak ellenére éreztem ezt, hogy semmiféle felkészülés nem előzte meg a második indulásom sem. Az önmarcangolás addig a pillanatig tartott, amíg nem láttam Horváth Lajost készülni és nem néztem végig azt a radikális munkát, amit ebbe fektetett. Azon a napon értettem meg és lettem végleg nyugodt, mert tudtam mi kell az első helyhez.

 

-       A 3. bajnokságod előzményeit prognosztizálhatom én?  :) Nagyon nevetek, de most én, mert már szinte hallom, hogy mi jön.

-       Igazad van, ha azt akarod mondani, hogy biztos itt sem készültél. Tényleg nem. Két év alatt semmit nem tanultam abból, hogy ide kevés a sommelier munkám és ebből nem lehet itt építkezni. Ez az első körös eredményeimen csúnyán meg is látszott. Nem voltam összeszedett, a vágy nagyobb volt bennem a díj után, mint az, hogy ezt tettekkel is alátámasszam és időt, energiát tegyek a megmérettetésbe. Kizárólag arra alapoztam, hogy évről évre többet kóstolok és időnként a hobbimnak is hódolok. Részmunkaidőben dolgozni kezdtem az Espresso Embassy-ben, így önbizalmamhoz ez is hozzátett valamennyit.

 

-       Technikai hiba miatt a 2014-es magyar cup tasting bajnokságon később hirdettek eredményt. Mi járt a fejedben a végleges döntés meghozataláig?

-       Az, hogy most már belátom a sommelier munkám nem más, mint egy stabil alap és ezzel a tudással elindulni, több mint vakmerőség. Bíztam ugyan magamban, de a döntésig sokszor tudatosítottam a lényeget, hogy erre legközelebb komolyan készülni kell.

 

-       Másképp kóstolod azóta a borokat, mióta kávézol is?

-       Mióta az EE-ben dolgozom, más dimenziókban élek. Több ízt fedezek fel és a filter kávé kóstolások miatt arra koncentrálok a bornál, hogy nagyon konkrét ízeket tudjak találni. Másképp mutatom be. A felsőfokú sommelier képzésen az volt az elvárás, hogy szofisztikáltan jellemezzük a bort. Mióta kávéval is foglalkozom, este az asztalnál 2-3 mondatot mondok el és olyan ízjegyekről beszélek, amit a vendég is képes felfedezni és sikerélménye lesz. Megérti a bort és örül, mert lefordítom a primer jegyek mondanivalóját, ahogy egy kávénál is először azt érzem meg, ami a legerősebb mondanivalója annak a fajtának.

 

-       Hogy kezdtél el a vb-re készülni?

-       Annyi volt egyértelmű, hogy ez egy jó lehetőség, de nem fogalmaztam meg konkrét célokat. A tudatosságom abban volt, hogy megállapodtam Luigival (Horváth Lajos Cup Tasting világbajnok), hogy a hátralévő egy hónapban segíti a felkészülésem.

GOPR1897.JPG 

-       Az előbb azt mondtad itt a csapongó sztorizgatás közben (amikor Luigiról meséltél), hogy azt sem bántad volna, ha utolsó leszel, mert csak a felkészülés miatt is bőven megérte kijutni a vb-re. 

-       Akkor is jólesett reggel felkelni, amikor hajnalban a Pomobol hazaérve kimerülten feküdtem le. Az első tréning után egyre több és több energiám lett, amit annak a tudatnak is köszönhetek, hogy egy világbajnokhoz jártam felkészülni. Időnként érzeztem némi párhuzamot a borral. Ott a 300 tételes borlapot összeválogatni több ezer palack kóstolása után esélyes. Itt is sok ízt kell ismernem, amíg magabiztosan el tudom határolni egyiket a másiktól. Fajtákat, ízjegyeket egyértelműsíteni hatalmas feladat és csak a folyamatos kóstolásnak lehet az az eredménye, hogy 24 csészéből 8at meg tudunk különböztetni.

 

-       Volt akire közben tudtál támaszkodni? 

-       Nagy segítség volt, hogy a felkészülés ideje alatt, minden tréningen részt vett a szakmából egy kedves barát, akihez mérni tudtam magam és mindvégig az egy hónap alatt ott volt Hámori Tibi, ami sokat jelentett nekem. Ahogy az is, hogy megkért a brewers kategóriában való indulása előtt, hogy mondjak véleményt az általa választott kávéról. Elismerésnek éltem meg, hogy kikérte a véleményem és nagyon megtisztelő volt számomra ez az apró szívesség.

 

-       Volt olyan pont, ami megingatott?

-       Persze, egyértelműen igen. Amikor Luigi vázolta ki lesz a mezőnyben az megrázott. Tudtam, hogy ők évek óta nem hobbiként, hanem hivatásként kóstolnak. Az amerikai lány napi 300at időnként. Ezzel nemhogy versenyezni nem lehetett, de már annak is örültem fejben, hogy repülőre szállok és velük együtt indulok.

 

-       Hiányoltál valamit a felkészülés során?

-       Az időt. Luigi mindent kihozott maximálisan abból az egy hónapból és láttam mennyire lelkiismeretesen készül fel minden alkalomra. Egyre nehezebb és nehezebb blendeket kevert és nemcsak szakmailag, de mentálisan is foglalkozott a versenyszituációval. Ez az egy hónap tökéletesen ki volt használva. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy kevés volt, mert ha ugyanilyen intenzíven tudok készülni többet, az megmutatkozott volna a világbajnokságon elért eredményben is.

 GOPR2522.JPG

 

Peti kicsit elrévedve a nem is oly régmúltban mesél a felkészülés napjairól. Amikor mentünk a tréningre Luigi mindig hamarabb érkezett egy órával és mire odaértünk már berendezte a termet, átgondolta, megtervezte a napot. Mindig egy filterrel kezdtünk, közösen kávéztunk egyet és csak beszélgettünk. Annak a kávénak mindig jobb íze volt, az a pár perc pedig utólag mindig olyan misztikus volt. Tudom, hogy ez a lelki ráhangolódás minden esetben nagyon fontos volt számomra és merem állítani, hogy ezek nélkül nem így alakul a versenyem. A vb-n ugyanezt alkalmazva az indulások előtt pár perccel már megnyugodtam és jó alapot adott a tréningnek ez a szakasza, hogy erre tudjak fókuszálni.

 

-       Lelkileg hullámzó hónapon voltál túl a tréning alatt?

-       Amikor a versenyzők videoit néztem, akkor elkedvetlenedtem, de amikor Luigihoz mentem és csörgött az óra, akkor tele voltam energiával. Ez inkább csak arra világított rá, hogy van bennem tettvágy és ez megnyugtató.

 

-       Mit vártál el magadtól?

-       Ettől jobb eredményben bíztam, de amikor már a pontos versenyzői listát láttam, tökéletesen megnyugodtam. Utólag pedig beláttam, hogy 38-ból a 13.-nak  lenni az első világbajnoki versenyen nagyon szép eredmény. Akikkel együtt indultam mindenkinek bizonyítania kellett, ezért sok hónapot készült, mert tétje volt az indulásának. Ilyen szempontból kiegyensúlyozott voltam, mert hobbiból indultam és senki nem támasztott velem szemben feszes elvárásokat. Pihentető volt így utazni, hogy nem egy cég sikere és hírneve múlik a szereplésemen. Ugyanakkor megnyugtatott látni azt is, hogy milyen ritmusban törnek meg a versenyzők mellettem és szakmailag felkészült emberek, hogy csúsznak el mentális hibák miatt. Ebbe nekem is sikerült beleesnem, mert az első körben, amikor a tavalyi vb. 2. Helyezett lánynál jobb helyen végeztem, lelkileg hátra is dőltem picit. Elengedtem a versenyt. Nekem az a pont már olyan volt a negyeddöntőbe kerüléskor, hogy amit kitűztem magamnak az megvan. Előző nap még gyömbérért rohangáltunk a piacon a torokfájásom miatt. Naturális ízek helyett vad, gyilkos dolgokkal nyírtam ki az ízlelőbimbóim, hogy jobban legyek. Ez ugyan sikerült, de a koncentrációm, a negyeddöntőbe kerülés után lanyhult és ezért nem sikerült a maximumot megmutatnom magamból. Ezt hatalmas hibának rovom fel utólag magamnak.

 

-       Amikor az első kör indult a világbajnokságon látszott rajtad valami átlagon felüli magabiztosság? Jól láttam ezt a monitoron?

-       A Cup Tastingen indulókról készült egy magazin, amiben bemutattak mindenkit. Abban szerepeltem én is és olvasható volt a fényképem mellett, hogy engem a 2013-as világbajnok készít fel. Ez a büszkeség és öröm nagyon erőssé tett az indulásnál és ezt éreztem belül, amikor kiálltam. Tudtam, hogy mindenki tisztában van vele milyen háttérrel indulok és ez sugárzott is rajtam.

 

-       Kinek köszönnéd meg azt, hogy ezt az eredményt elérted?

-       Mindenekelőtt a  Casino Mocca csapatának és külön a tréneremnek Horváth Lajosnak, az Espresso Embassy-nek és mindenkinek, aki segítette a versenyzőket a felkészülésben és a kijutásban.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://coffeetour.blog.hu/api/trackback/id/tr796222873

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Iszunk vagy kóstolunk? 2014.05.28. 14:13:02

Közösséget véltem felfedezni a kávé mögött, amit akkor egy valódi színfontnak éltem meg és izgalmas kitekintést láttam a borok mellett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása