A kávé meséje!

Szerelmes lettem a kávé minden cseppjébe... Flörtként indult, de elragadott. Bár igyekeztem, ellenállni neki maga a lehetetlen. Ha már kapcsolatban vagyunk, gondoltam megismerem, ezért kezdtem kutatni minden sejtjét, rezdülését, mindent, hogy megtudjam ki ő nekem!

Friss topikok

Lehet-e egy kávépörkölő cég startup?

2014.02.02. 15:50 aaniko

P1080755-1.jpg

A gazdaság egyes szereplői nem értik a kávéfüggésem, ahogy ők mondják úri hóbortom, ezért most az ő nyelvükre fordítva mutatok be egy sztorit.

Adott három őrületesen szenvedélyes srác. Közülük ketten szenvedélyüknek címet is szereztek, hitelesítve ezzel kattanásuk. Világbajnokok lettek. Gratulálok Kis Zoltánnak és Horváth Lajosnak újra és újra számtalanszor, ha elém kerülnek. Az alapítók szaktudása megkérdőjelezhetetlen, ezt kipipálhatjuk. Tőlük szakmaibb emberek nincsenek most a világon, ha ebben a témában kell céget alapítani, minősítésük elfogadva. 

Technológiai háttér. Kávépörkölőt az ember nem vesz a sarki shopban és nem fejleszti le két hét alatt, ha nincs. Akkor mit csinál? Vehet egy modellt, amit saját igényei szerint átépít, vagy egy régebbit felújít. Erre a szintre eljutni nem alapáras mulatság. Aki már itt tart, arról kijelenthetjük azért hoz anyagi áldozatot, mert hisz. Projektértékelésnél a hit csillagos pirospont, mert lesznek a cég életében olyan pontok, amikor ez a három betű marad az alapítóknak azután, hogy az univerzumban kihunyt az összes csillag, minden bolygó felrobbant és ők ennek ellenére sem adhatják fel, mert abban hisznek, hogy egy másik csillagrendszerből ufok érkeznek, akik álmosak lesznek és az ő kávéjukra szomjaznak. Hit, áldozat - pipa.

Piaci rés. Ha nincs, csinálni kell. Meg kell reformálni a közízlést, formálni a tudatot, hogy azt akarja, amit ők megteremtettek. Jeleskednek ebben is, saját pörkölésű kávéjukkal tudat alatt szivárognak be a sznob gasztrovilág kapuin a mindennapokba. Részt vehetsz vagány helyeken underground hangulatú kóstolókon és felvirágoztathatod a tudatod (aminek hátránya, hogy másnap az étteremben a menü után kapott kávéd szinte mocsár ízű lesz). Mindenki az új után sóhajtozik, amit csinálnak azzal könnyen leveszik az ízéhes népet a lábáról.

Rugalmasság. Egy hét választja el őket attól, hogy megújuljanak. (Hetente egyszer pörkölnek rendelésre.) Gyorsan lehet alkalmazkodni egyedi igényekhez is, de gyorsan lehet hirtelen eltérő minőséget produkálni is ezáltal próbálgatni a nép tűrőképességét. Lean startup, tesztelünk és azonnal jön a visszajelzés. 

Mindhárom srác dolgozik még fix állásban. Közben felépítették és megteremtették saját márkájukat. A Casino Mocca a kézműves kávézókban már kóstolható  (Higgs, Fekete, EE... stb) és rendszeresen eseményeket szerveznek, ahol megvásárolhatod és hazaviheted a kóstolás után a magas élvezeti értékindexet nyert kedvenceket. Napi 14-16 órát dolgoznak és mégis mosolyognak, este több órára leülnek veled beszélgetni, mesélnek, nevetgélnek és energikusak, mert erőt ad az álmuk. 

Amikor azt kérdezem, hova tovább, akkor kiderül hosszú a lista, amit kérnének Jézuskától és rajta van egy saját kávézó nyitása is. 

Ilyen helyekből külföld kulináris gócpontjaiban 3-4 minimum van, itthon még bimbózik a sztori, nagyon megérne egy befektetést a tudásuk és a hitük. 

Még sem jelenthető ki, hogy ők startupok lehetnek, mert kiszámíthatlanul isszátok a kávét! Enyje benyje!!! Akárhonnan nézem, ez a ti hibátok :) Nem lehet belőletek növekedési potenciált számolni, amire egy üzleti tervet fel lehetne építeni. Lifestyle business marad, zseniális srácok őrülten jó termékeivel. 

P1080766.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://coffeetour.blog.hu/api/trackback/id/tr675794145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ádám Toldi 2014.02.03. 00:03:09

techcrunch.com/2014/01/29/coffee/ Ha a Blue Bottle kaphat VC moneyt, akkor sure, why not? ^^

aaniko 2014.02.03. 15:36:03

Ez isteni info! Köszi Ádám
süti beállítások módosítása