A kávé meséje!

Szerelmes lettem a kávé minden cseppjébe... Flörtként indult, de elragadott. Bár igyekeztem, ellenállni neki maga a lehetetlen. Ha már kapcsolatban vagyunk, gondoltam megismerem, ezért kezdtem kutatni minden sejtjét, rezdülését, mindent, hogy megtudjam ki ő nekem!

Friss topikok

Melyik a kakukktojás? Cupping felsőfokon!

2014.03.12. 07:56 aaniko

Januárban volt három éve, hogy a kávét elkezdtem tudatosabban iszogatni. Nem mondom, hogy keveset iszom, mert sokat, de azt mondom, hogy ha tétre menne a játék, akkor 97,5% hogy nem tudnék bizonyos ízeket megkülönböztetni egymástól.

Hála az égnek "az ízek érzékszervi megkülönböztetési versenyének" van már kultúrája itthon és rendszeresen bajnokságokat is rendeznek. Sőt, akad egy világbajnokuk is, aki 2013-ban 35 versenyzőt utasított maga mögé a vb-n! A verseny cup tasting néven ismert és tegnap zajlott az országos bajnokság a SIRHA-n. 

6 induló volt, akik 8X3 csészét kaptak az asztalra. A 3 csészéből kettőben ugyanaz a kávé található, a 3.-ban van a kakukktojás, ami minimálisan tér el a másik kettőtől. Azonos hőmérsékleten és egyszerre kerülnek fel a csészék az asztalra. Nagyon pontos szabályzata van a "műsornak", annak érdekében, hogy egyenlő feltételeket tudjanak biztosítani minden versenyzőnek. Ha a kávé hűlni kezd változik az íze és illata, így ezt el kell kerülni. 

Van egy fehér sáv az asztal közepén, a kiválasztott kakukktojást, emögé kell tolni (tolni, nem emelve rakni, mert az emelés, azonnal diszkvalifikációt jelent), akkor lesz érvényes a választás. A versenyzőknek 8 perc áll rendelkezésére és a legvégén, ha azonos a hibaszám, akkor az idő alapján születik döntés. 

A kóstolás laikusként nagyon nehéz, de akik az asztal mögött álltak nem ítélték ezt meg ilyen drasztikusan. Nyilván azért állnak ott. Az indulók között volt több sommelier is, akik hivatalból borosok, hobbiból kávésok. Sokat segít, ha nagy levegővel szürcsölik ki a kávét a cupping kanálból, mert mint megtudtam az porlasztja a szájban az ízeket és jobban telítődik a száj belső üregében, könnyebb a döntés. Vissza lehet bármelyik kóstolni, az egyetlen cél, hogy a 24 csészéből meg kell találni azt a 8 eltérőt, aminek az alján egy pötty, vagy egy kereszt bizonyítja az eltérést. 

Amikor a gyakorlásról kérdeztem, volt aki azt mondta hónapokig készült és volt, aki nem fektetett erre ekkora hangsúlyt, mert az ízérzékelése máshogyan volt karban tartva.

A verseny vége nagyon izgalmas és szoros volt. Az Espresso Embassy csapatából ketten maradtak a döntőben. Fazekas Andrea és Cserkó Péter. Tényleg óriási profizmussal csinálták végig és a döntésre kicsit várnunk is kell a közöttük lévő kevesebb, mint fél másodperc miatt. Újra ellenőrzik a technikai lebonyolítást a bírók, hogy magabiztosan mondjanak áment a nyertesre.

Még nem tudjuk ki pakol Ausztráliába, de Andi és Peti is lenyűgöző teljesítményt produkált, óriási gratuláció nekik!

http://www.ustream.tv/recorded/44774823 (1.05-től a döntő)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://coffeetour.blog.hu/api/trackback/id/tr425855676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása